Home » V

de Vale

De Vegetas

In oude aktes uit 1482 staat de volgende beschrijving: 'de Waard buiten de Graafse Brugpoort'. Hoogstwaarschijnlijk wordt daar al een herberg bij de Vegetas mee bedoeld.
Welke blijft onduidelijk want er zijn twee 'bouwhoven' aan de Vegetas geweest die er een tapperij op na hielden. (zie kaartje) Oorspronkelijk werd met naam 'Vegetas' het gebied aangeduid en niet de boerderijen.

Verschillende namen komen we tegen: 'Veechtes', 'de Veegtasse', 'Vegetasch' en 'Veeghtas'.

Voor verdere gegevens over herberg(en) 'de Vegetas' kunt u kijken op de pagina 'Vegetas', van het EstersHeem.

.

Veldweg

± 1958

Gonny van Boekel-Roelofs met voorop de fiets, zoontje Jan. De Veldweg was toen nog een echte veldweg. De foto is genomen ter hoogte van de boerderij van Wim Bens.

Op de achtergrond links, de schuur van Jo van den Hoogen, de St. Franciscusschool, de woning van Frans Cruijsen, de kerk en de boerderij  van Gonny, Hoeve de Prins.

De huidige Veldweg is op deze kaart uit het jaar 1850, al te zien. De Veldweg liep vanaf het dorp, Hoeve de Prins, tot aan de Schutsboom naar de Graafschedijk. De Veldweg ging hier over op de Middelrotscheweg, naar de Zwarte Wiel.

Op deze kaart en andere kadasterkaarten is het kruispunt Veldweg / Beerschemaasweg duidelijk zichtbaar.

Het perceel van Fam. Cruijsen zat dus ingesloten tussen de vijfsprong, de Graafschedijk en de Veldweg.

't Veurtje

.

Een stukje bouwland dat grensde aan het erf van boerderij Hoog Escharen of te wel Het Uivernest. Het lag dus op de Bullen, tussen de Beerschemaasweg en deze boerderij in.

.

Villa Nova

.

De Vogelshoek

De Vos

Deze oude boerderij, uit 1707, droeg de naam 'De Vos'. Hij stond op de hoek van de huidige straten Boubonplein-Molenpad.
Rond 1870 moet ook hier een soort van herberg geweest zijn.

In 1923 komt Harrie Peeters hier wonen na zijn huwelijk met Trui Jacobs. Haar ouders, A Jacobs- Elemans, waren de vorige bewoners.
De boerderij van Harrie en Geertrui Peeters- Jacobs zat met de achterzijde, de stal, vast aan Bakkerij Van Raay. Dus toen op 2 januari 1940 daar de brand ontstond, ging ook de boerderij van Harrie in de vlammen op.
De boerderij is later bijna op dezelfde plaats herbouwd. In 1946 kwam Theo en Marie Peeters- Poos hier wonen. Zijn Ome Harrie en Tante Trui woonden bij hen in.

Het Vöske

.

Vrouw van Elderums Land