Home » M

Sint Machutusweg

Vernoemd naar de Heilige Sint Machutus. Escharen is al sinds jaar en dag een pelgrimsplaats voor bedevaartgangers die de Heilige Machuut hier op tweede Pinksterdag komen vereren.

 

Op een oude kaart - daterend uit 1865 - is maar één straatnaam te vinden in Escharen: Chemin d' Escharen, de Escharenseweg. Zo genoemd in de periode voor 1813, toen de Fransen het hier voor het zeggen hadden.
Later werd deze straat, gewoon de Dorpsstraat genoemd. Hij liep immers door de kom van het dorp. 
Het was een belangrijke straat want hieraan lag, de kerk, het raadhuis, de bakker, de school, de smid en de kroeg.

Het was lange tijd dan ook de enigste straat in Escharen die met stenen beklinkerd was. In de volksmond werd hij daarom ook wel ‘de Klinkers’ genoemd.

 

.

.


De Maurik


De Middelbolt

Boltschestraat 2

Het Middelrot

Het gebied tussen de Rotscheweg en de Middelrotscheweg wordt het Middelrot genoemd. 

Boerderij Rotscheweg 4, op het Middelrot, achtervolgend bewoont door Fam. Meulepas, Toon Laurensen en van R. vd Heijden.


Middelrotscheweg

Boerderij De Zwarte Wiel, Middelrotscheweg 4 en 6, achtervolgend bewoond door de families van der Hagen, Peeters en Blom.

Middelrotscheweg 2, gebouwd in 1908 door timmerman Piet Peeters.


Middelweg


Molengraaf


Molenpad

 

De Esterse molen stond van 1818 tot 1955, op de Zanddjik. Vanaf de kom van het dorp ging men er via het Molenpad naar toe.

Meer lezen over de geschiedenis van de molen kunt u op de volgende pagina's van het EsterHeem: Molen Zanddijk en bij Molenaar Toon van Iersel.

.


Molenstuk

1895

.

Maak een Gratis Website met JouwWeb