Home » A

de Acht Morgen

In een Graafsche Courant van 1887 vonden we de hiernaast geplaatste advertentie.

Hieruit blijkt dat er een weiland op de Vogelshoek gelegen heeft met de naam: de 'Acht Morgen'.

Dit perceel was eigendom van Dhr. H. Thijssen uit Cuijk.

 

1886


De Akkerslagen


Den Alendonk

De naam: Huize Den Alendonk komen we al tegen in een archief van 1560. Het heeft veel verschillende eigenaren en veel verschillende functies gehad. Hieronder is een gedeelte van een koopakte te zien uit 1696!

Rond 1810 woont er ene Roeldolph van Papegaay. Hij was behalve een groot grondbezitter ook Schout Civiel. Op den Alendonck hield hij zitting, waarschijnlijk in de gelagkamer want De Alendonck was ook een herberg. Het lag immers aan de doorgaande weg vanaf het dorp, via de Alendonksche dijk, naar Grave.
Daarna heeft er jaren Petrus van Raay, getrouwd met Anna van Beusecom, gewoond. Hij was timmerman en herbergier. Hieronder staat een advertentie dat de Kinderen Van Raay, na zijn dood in 1892, huis met 'vergunning' gaan verkopen.

De hoofdonderwijzer, hoofdmeester Piet Theijssen, komt er dan wonen. Bewoners na 1920 zijn; Hent Peters-Geven, Fam. Antoon Siroen-Centen, Fam. Hent Willems, Fam. Jan en Diena Meggelaars, Fam. Niek en Diena Seuntjes- Meggelaars. Diena heeft het huis in 1974 verkocht aan Ben Lubbers. Deze heeft de boerderij in 1974 gesloopt en daarvoor in de plaats een nieuwe woning gebouwd. Ook dit huis draagt nu de naam ‘Alendonk’.

.

.

.

Alendonckschen Dijk

De enige weg naar Grave ten tijden van hoogwater, was via de Alendonksedijk.(ook wel de Zomerdijk genoemd)

De dijk ging bij de Den Alendonk over in de Zanddijk. En vanaf hier ging men naar de brug over de Raam. 

In 1952 is deze dijk afgegraven. (zie foto) De Beersche Maas 'kwam' niet meer door o.a. het Gemaal van Sasse.

In 1973 is in dit gebied rondom de Alendonk en de voormalige dijk, een groot archeologisch onderzoek geweest. Veel belangrijke vondsten hebben aangetoond dat hier waarschijnlijk de eerste nederzettingen waren van het dorp Escharen.

(Zie bodemvondsten)

 

.

In 1952 werd de 'Alendonckschen Dijk' afgegraven.

Ankerskamp

1873

Het weiland 'Ankerskamp' behoorde bij het St. Catharina  Gasthuis van Grave.

Het lag in de uiterwaarden bij de Vegetas.

Maak een Gratis Website met JouwWeb