Campagnelaan

Op de oude kaart uit 1850 is nog weinig van de Campagnelaan te zien. Tot 1900 was het gebied grotendeels natte heide, afgewisseld met wat hoger gelegen stuifduintjes en enkele grote vennen. Vanaf die tijd is men begonnen met de ontginning van het gebied.

Jezuïet Pater Theodorus Swarts, rector van Mariëndaal in Velp, kocht hier in 1872 ‘Klein Russendaal’, een kleine boerderij. De Jezuïeten waren op zoek naar een plek om naar toe te wandelen en er te recreëren in de vrije tijd.
Deze boerderij werd afgebroken in 1878 en in plaats daarvan werd enkele meters verderop een bergplaats/koetshuis gebouwd dat later als kapel werd gebruikt. De Jezuïeten bouwden hier ook het buitenhuis ''Campagne De Russendaal'.
(Lees meer hier meer over De Russendaal).

Aan deze Campagne(buitenhuis) van de Jezuïten heeft de straat zijn naam te danken.

Bij de opheffing van Gemeente Escharen in 1942 werd de Campagnelaan de grens tussen Escharen en Mill. De Campagnelaan bleef Escharen maar het landgoed De Russendaal viel voortaan onder Langenboom/Mill.

 

Marietje Nuijen- Straatman, Campagnelaan 2


De Contrescharp

In het kohier dorpsarchief wordt in het jaar 1805 gesproken over weiland (een kamp) aan de Contrescarp van de vestingstad Grave.

Op de tekening is te zien dat de 'Contrescharp' het talud is van de buitenzijde van de gracht. 

Meer lezen over de vestingwerken in Grave, kunt u op de site van Bommeltje.nl


De Cuijksesteeg

In het archief van het Catharina Gasthuis uit Grave komen we in aktes uit het jaar 1452, de naam 'Kuijksche Steeg' al tegen.

kadasterkaart 1811

Knotwilgen naast de Cuijksesteeg.

 

 


Cuukes Kamp

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb